23. toukokuuta 2012

Erikoispostaus: Pommac ratsastuskilpailuissa

Tänään piti olla Lindos-päivä, mutta tieni viekin aamuisen puhelun jälkeen muutamaksi tunniksi töihin. Olisin voinut juuri ehtiä ratsastamaan mutta hiustenpesu olisi jäänyt haaveeksi, joten tarinoidaan Pomsukullasta :)

Harjoitusestekilpailut Kyläkorvella 9.8.2009
Pommacin kanssa kierrettiin sekä este- että koulukisoja, mutta Janitan estepainotteisuudesta johtuen enemmän esteitä. Aloitettiin 40cm radasta ja viimeisellä kaudella parivaljakko hyppäsi aluekisojen seuraluokassa 80cm yhdellä pudotuksella - ensimmäisen esteen kirous iski - ja voi sitä "poniäiti" olla suojateistaan ylpeä!
Mua jännitti aina ihan hillittömästi, jouduin luottamaan siihen että Janita hoitaa homman kotiin enkä voinut vaikuttaa asiaan mitenkään. Jännitän ihan aina kun joku muu kilpailee poneillani, itse kilpaillessa on aina helppo syyttää itseään jos ei suju.

PRRC koulukisat 12.5.2009, KN Special
Allamainitun ratsastuskoulun aikana kisatut kisat. Kuvasta näkyy hyvin meidän murheenkryyni, eli tuo harja... Kun sinne änkesi sekä muotovaahtoa että lakkaa, sai letin pysymään yhden kouluradan ajan. Kaksi oli jo liikaa vaadittu, tässä näkyy mitä letille tapahtui ilman mitään lisäaineita.
Poni taapersi ihan asiallisesti radan, laukannostot olivat tässä vielä työn alla. Sinänsä edelleen mielestäni outoa aloittaa ponin kilpaura luokasta KN Special, kun ratsun uraa oli kestänyt vasta muutaman kuukauden. Nöyrä poni toki tekee mitä pyydetään.

UR:n estekilpailut 20.5.2009, 70cm
Nämä kisat hypättiin Pommacin asuessa hetken ratsastuskoululla. Luokka oli minun makuuni aivan liian iso aloittaa vasta vähän aikaa ratsuna toimineen ponin estekilpailu-ura - vaikka kuinka kotona olisi hypätty taman kokoista rataa, kuten minulle sanottiin - eikä poni liikkunut puhtaasti. En ollut nähnyt ponia pariin viikkoon, mutta sen parin viikon aikana poni oli ehditty saada kipeäksi takajaloistaan. Poni joko kielsi tai pudotti laukasta raville ennen jokaista okseria, pystyt hyppäsi laukassa - eikä tämä tosiaan herättänyt mitään ajatuksia ratsastuksenopettajassa, joka käski raipata ponin esteistä yli. Pommacin, joka ei ikinä kieltänyt, jos paikka oli edes sinnepäin. Soitin ponille seuraavana päivänä eläinlääkärin, joka myös näki ponin liikkuvan huonosti heti, vaikkei ratsastuskoulun pitäjä nähnyt mitään outoa. Poni taivutettiin ja piikitettiin vuohisnivelet takaa, jonka jälkeen hain ponin kotiin.
Ihan näin sivuhuomautuksena, ponin jalkoja ei tarvinnut piikittää tämän jälkeen enää kertaakaan, ei Janitan käytössä ollessaan eikä Viivin aikana. Jäi niin huono maku tästä kuukauden kestäneestä ratsastuskoulukokeilusta, ettei ainakaan siihen ratsastuskouluun mene minulta ikinä yksikään hevonen.

Lu-Sar estekilpailut 19.7.2009, 40cm
Janitan ja Pomsun ihan ensimmäiset kisat ja ensimmäinen luokka. Kuten kuvasta näkyy, poni innostui kisatunnelmasta ja yllätti Janitan lähtemällä pitkältä... Pommac ei oikeastaan pahemmin kuumunut, mutta selvästi oli innoissaan.

Lu-Sar estekilpailut 19.7.2009, 60cm
Kuten kuvasta näkyy, nyt malttoi jo hiukan rauhoittuakin ;) Rata oli molemmissa luokissa sama, yllättävän pitkä tosin. Perusradalla oli toisiksi viimeisen ja viimeisen esteen välissä pitkä suora, uusinta oli muistaakseni heti uuden lähtömerkin jälkeen. Muistaakseni myös parivaljakko sijoittui tässä 60cm luokassa, olisivatko olleet seitsemänsiä.

PRRC estekisat 24.7.2009, 50cm & 70cm
Seuraavaksi saatiin nauttia virkistävästä kesäsateesta PRRC:n estekisoissa. Pomsu ja Janita menivät ekaa kertaa 70cm radan, joka meni hienosti! Poni hyppäsi rehellisesti hiukan liukkaasta pohjasta huolimatta, Janita ratsasti sen takia hieman pidemmät tiet saadakseen tuotua ponin aina suoraan esteelle. Näistä kisoista muuten lähdettiin kotiin heti toisen radan jälkeen kun ei sijoituttu, tuolla sateessa ei viihtynyt kukaan kovin kauaa...

Kyläkorpi 9.8.2009, 60cm
Elokuun alussa vierailtiin Kyläkorven ratsastuskoululla, hypättiin ainakin 60cm, taisi olla myös 40cm. Pakko oli olla kaksi luokkaa, koska otin ponilta luokkien välissä alaturparemmin pois ja Janita kehui ponin parantuneen huomattavasti! En tiedä mistä idea tuli, mutta se ainakin toimi. Kuolain - aivan tavallinen kolmipala - vaikutti ilmeisesti hieman liian voimakkaasti alaturpiksen kanssa, joten jatkossa hypättiin aina ilman. Koulupuolella käytettiin edelleen alaturpista.

UR 3.9.2009, 50cm & 70cm
Nämä kisat jäivät muistiin monestakin asiasta - yhtenä se, että Janita oikeasti onnistui unohtamaan sarjan B-osan! Sarja oli vielä yhden tai enintään kahden askeleen välillä, mutta Janita hyppäsi 50cm luokassa vain A-osan ja käänsi seuraavalle esteelle. Janita kuulee tästä edelleen :)
Kuvassa olevassa 70cm luokassa Janita muisti myös sen sarjan B-osan ja sain olla ylpeä, siisti ja nopea rata, sijoitus toinen! Kuvasta muuten näkyy myös, kuinka ihanasti tuo kenttä värjää kaiken, mm. mahanalusen. Arvatkaa oliko ihana pestä varusteita niiden sateessa ratsastettujen kisojen jälkeen, jos vain vähän kosteana tuo pohja värjäsi noin paljon.

Kyläkorpi 1.11.2009, 50cm & 70cm?
Loppuvuonna käytiin taas Kyläkorvella. Poni hyppäsi aivan superhyvin! Pommac tykkäsi koko ajan hyppäämisestä ja kehittyi siinä koko ajan. Aina se silti jännitti siellä katsomossa :)

LuRa 21.2.2010, helppo C:2(?)
Koulukisatunnelmissa tällä kertaa. Valtavan karvainen poni taapersi koulukisoissa peräti sijoille asti, kiitos vaan Sipa! Aina kun Sipa oli tuomarina, mekin pärjättiin. Poni kulki aina tasaisen varmasti, jos Janita muisti radan. Sori Janita että kerron kaiken, mutta sarjan B-osa ja raviohjelman unohdus on imho aika hyvin ;)

13.2.2010 käytiin Zilpalla Lu-Sarin koulukisoissa, Pommac starttasi luokat helppo C ja helppo B. C meni läpi ihan ok prosenteilla, mutta B:stä jäi kyllä sekä Janitalle että mulle huono maku suuhun. Poni ja tyttö starttasivat ekan B-luokan ja poni ei kulkenut peräänannossa, joka on kyllä yksi arvostelukohta B:ssä. Muuten suoritus oli ehjä ja tasainen, mutta prosentit jäivät selvästi alle 50% ja niin jäi kaikilla, joilla ei ollut kaula kaarella. Sanon kaula kaarella, koska muotoon sahattu poni sai yli 60% ja oli sijoilla. Luokan tosin voitti kansallisia kisannut ratsukko.
Näistä kisoista Janita sai myös C-luokasta molemmista temponlisäys keventäen-kohdista kommentin "väärä kevennys", niin sai myös samaan luokkaan eri hevosella osallistunut ystäväni. Muiden papereita en nähnyt, mutta koskaan ennen tätä tai tämän jälkeen ei vastaavaa kommenttia saman luokan arvostelussa näkynyt muilla tuomareitta. Pitäisikö lävistäjällä ihan tosiaan katsoa, että kevennys on juuri se tietty kun kevennetään pelkkä lävistäjä?

PRRC 20.5.2010, aikuisohjelma
Ensimmäinen koulukisavoitto :) Luokassa oli viisi osallistujaa, mutta voitto se on silti. Tästä näkee kyllä jo, että Janita alkaa käydä ponille isoksi.
Näissä kisoissa oli kiva huomata, että Janitalle aina sanomani "ratsasta hyvät ja täsmälliset tiet" oli mennyt jakeluun. Näin täsmällistä ohjelmaa en ollut parivaljakolta nähnyt edes kotona ja siitä tuli kiitosta myös tuomarilta.

LuRa 30.5.2010, 80cm
Mahtoivatko nämä jäädä viimeisiksi kisoiksi? LuRan aluekisojen yhteydessä ollut seuraluokka 80cm, jossa iski tosiaan ensimmäisen esteen kirous. Poni tuli vähän pitkänä ekalle ja pudotti, mutta parivaljakko skarppari hyvin ja suorittivat radan erinomaisen hyvin! Olin ihan älyttömän ylpeä, tällaisella radalla on kuitenkin haastetta jo vähän enemmän kuin perus seuraluokissa. Hyvällä temmolla pitkä rata läpi, olisipa vain tätä saatu jatkaa! Janita vain alkoi käydä ponille isoksi ja Janitan oli aika hankkia isompi hevonen alle.

Tästä jäi puuttumaan ainakin PoRin aluekisojen seuraluokka 60cm ja varmaan jotkut muutkin kisat... Eiköhän tästä kuitenkin saanut jotain käsitystä :) Pommacin kanssa oli kiva kiertää kisoja, sillä poni oli rauhallisuuden perikuva odotellessaan tositoimiin pääsyä ja se suoritti aina rehellisesti kykyjensä mukaan. Superhyvä opetteluponi siis :)



2 kommenttia

  1. ei todellakaan tarvi olla noissa halkaisijoilla tietty kevennys.. sehän alkaa halkaisijalla ja loppuu halkaisijalla, joten ei ole suuntaa minkä mukaan valita kevennys. kyllä on tuomari ollut vähän ulalla..
    sitten jos uralla kevennetään, niin pitäis osua se oikea kevennys (raviohjelmissa?), mutta noissa C-ohjelmissahan kevennetään vain sitä varten, että saataisiin hepojen askeliin edes vähän sitä pituutta lisää..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä samaa me keuhkottiin keskenämme noissa kyseisissä kisoissa... Kisojen tuomarilla tosin ei ollut (eikä ole vieläkään) tuomarioikeuksia, eli virallisilta tuomareilta ei koskaan saatu tuollaista nillitystä. :)

      Poista